A A A K K K
людям із порушенням зору
Відділ соціального захисту населення
Носівської міської ради

Коли ви чуєте слово – «Залежність», які асоціації виникають? Задумайтесь на хвилину, спробуйте пояснити собі, чому саме з цим у вас пов’язане дане слово

Дата: 26.06.2024 20:00
Кількість переглядів: 14

Фото без опису

Коли ви чуєте слово – «Залежність», які асоціації виникають? Задумайтесь на хвилину, спробуйте пояснити собі, чому саме з цим у вас пов’язане дане слово.

Залежність має безліч асоціацій, значень, направлень, тощо…проте, зараз я доторкнуся лише до частини цього слова, з боку психології.

Отже – що ж таке залежність? Залежність – це загострення потреби, наприклад вживання алкоголю, наркотичних речовин, виконування певних дій, реакцій, набутої форми.

Психологія людини та залежність.

Я не буду говорити про те, хто найбільше має ризик потрапити в рутину залежності, не буду підбивати медичні підсумки і розвіювати міфи, не буду аналізувати про впливи різних шаманів і знахарів, а наведу приклад залежності людини, яка розкриє суть даної статті. І ще, доповнюю, що я наводжу випадок без методу виключення, коли особа не вибрала позицію іншого життя, а перейнята модель впливу свого оточення.

І так, випадок: чоловік, приблизно 45-50 років, Зростав у повноцінній родині, має менших двох сестер. Який приклад моделі поведінки родини?

Тато –  бунтар, вживання алкоголю, ігрова залежність, зради, порушення закону.

Мати – форма поведінки – рятувальник, жертва.

Дитина зростала без належного прикладу, не пішов методом виключення, прийняв позицію поведінки батька. Який результат у дорослому житті – безвідповідальність, неприйняття себе, нелюбов до себе, саморуйнування через залежності, непостійність, не прийняття рішень, як дорослий, завжди присутня позиція дитини.

Як допомогти такій особі, з боку психології?

Для початку, особа має визнати потребу. Ви скажете, що такі люди ніколи не визнають, що їм потрібна допомога, проте, це не зовсім так. Просто, їхня дитяча позиція сприйняття реагує із образами, які притаманні лише тим особам, які мають незрілий емоційний інтелект. Ми маємо підвести особу до потреби допомогти собі, якраз так, ніби дитині пояснюємо про лікарів, але не перегинати занадто. Чому так? Тут присутня образа людини на своїх батьків, тому, в дорослому віці, особа не реагує на ситуацію, як дорослий.                                 

Отже, як має діяти психолог? По перше, робота із дитячою позицією та розвивати пластичні навички брати відповідальність, як дорослий, робота із самооцінкою, пояснення - що таке прощення і чи потрібно пробачати, потрібно виростити любов до себе, пропрацювати навички дисципліни, цілей, самозцілення, розвиток. Одним реченням, психологічне зцілення та розвиток зрілого емоційного інтелекту, нервових процесів.

Коли людина починає виходити із дитячої позиції сприйняття свого життя та навколишнього середовища, вона перестає жити минулими травмами.

Залежність людини може бути викликана лише психо-емоційною незрілістю, так як особа не може впоратись із дорослим життям через дитяче сприйняття.

Усі форми залежності є набуті, або повторення моделі поведінки, або інша проблема, яка не дала психіці людини дозріти за віковими нормами.

А якщо торкнутися поведінки і залежності у підлітковому віці, то тут буде присутня проблема, також, модель навколишнього оточення, дефіцит уваги, їхнє відчуття дискримінації, щодо відношення у родині, школі, або як спосіб самовираження, привернення уваги.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень